Hjältar i sportens värld

Det är inte bara i den fiktionella världen som hjältar förekommer, utan även i den verkliga världen. I sportens värld brukar man ofta tala om matchhjältar som på olika sätt har bidragit för att ta en match till seger. Vem som blir matchens hjälte är någonting som ofta media brukar lägga större vikt vid, men det händer även att spelare utses till matchens hjälte utav förbundet efter att mötet är över.

Inom hockeyvärlden finns det en mängd stora namn som på olika sätt bidragit till att deras lag har tagit sig så långt som de faktiskt har gjort. Detta är någonting som man kan se i såväl svenska ligor som Hockeyallsvenskan och Svenska hockeyligan och internationella ligorna KHL och NHL. Likaså i fotbollens värld, där några utav de främsta lagen ifrån hela Europa brukar göra upp i den stora ligan Champions League. Precis som man kan höra på namnen så är detta en liga där de absolut största spelarna spelar för att göra upp om vem som egentligen är den bästa.

För att hylla dessa hjältar hålls det idag en mängd olika idrottsgalor där idrottare och lag tilldelas olika utmärkelser. Inom fotbollens värld finns till exempel Fotbollsgalan där svenska spelare hyllas för sina insatser. En del priser delas ut enbart utifrån prestationer under den gångna säsongen, medans andra utgår ifrån en jurys beslut eller röster ifrån supportrar. I Sverige är Guldbollen och Diamantbollen de största utmärkelserna som manliga och kvinnliga fotbollsspelare kan få ta emot.

Avgörande burvaktare
Ofta är det spelarna som göra många mål som får porträttera rollen som lagets hjälte, men i många fall så är det istället målvakten som bör få denna utmärkelse. Spelaren som vaktar målet under matchen gör en enorm insats för sitt lag och är i många fall den huvudsakliga anledningen till att ett lag vinner en match. För att nå en vinst handlar det inte om att göra så många mål som möjligt, utan att även släppa in så få mål som möjligt. Detta gäller speciellt om en match går till straffar. Ett gott exempel på detta är VM-finalen i ishockey 2017 där Henrik Lundqvist vaktade den svenska buren och slutligen räddade det sista skottet ifrån det kanadensiska laget.